keyvisualHome
Pups verwacht 2019
Voorstellen
Nieuws
De Hovawart
Onze honden
Pups
Week 1
Week 2
Week 3
Week 4
Week 5
Week 6
Week 7
Foto's
Contact

 

 

 
 
09 september 2015
 
Precies een week geleden was Suus op dit moment druk bezig om 6 zwarte molletjes op de wereld te zetten. 1 week geleden alweer! Het voelt als de dag van gister, wat gaat het hard!
 
Vandaag een poging gedaan om alle pups individueel op de foto te zetten. Het zijn heeeeeeel veel pogingen geweest om tot dit resultaat te komen hoor. Jeetje, wat een druktemakers al :-)
 
De pups krijgen zeer binnenkort nog een kleurenbandje om. Alle pups hebben voor mij herkenningspunten waardoor ik wel weet wie/wie is maar ze krijgen nog een 'kleurcode'.
 
Voor nu zijn de pups op volgorde van geboorte geplaatst.
 
 
Pup 1 - reu

 

 

Pup 2 - teef

 
 
Pup 3 - teef

 

 

Pup 4 - teef

 

 

Pup 5 - reu

 
 
Pup 6 - teef

 
07 september 2015
 
Zoooo! Daar zijn we weer!
Deel 2 van de dove en blinde black & tan molletjes. Suus en pups maken het heel erg goed en ook ik ben weer op aarde geland en geniet met volle teugen. De pups groeien erg goed. De zwaarste pup bij geboorte weegt al 750 gram en het kleinste van het stel, het hele lieve kleine mannetje, groeit ook als kool en weegt nu 460 gram. Goed teken allemaal! En nu maar gewoon de foto's, want daar zitten we hier op te wachten :-)
 

 

 
04 september 2015
 
Hoera! Suus is bevallen van 6 pups! Allen black & tan, 4 teefjes en 2 reutjes. Moeders en pups maken het hartstikke goed. Suus ligt lekker te slapen en de pups liggen heel ijverig te drinken. 
 
De aanloop naar de bevalling en de bevalling zelf hebben best wel lang geduurd maar de enige die daar last van had was ik omdat ik 2 nachten niet heb kunnen slapen :-) 
 
Dinsdagochtend had Suus duidelijk haar temperatuurdaling en je merkte ook al aan haar gedrag dat er het e.e.a. stond te gebeuren! In de loop van de ochtend was duidelijk dat ze was begonnen met de ontsluitingsfase en over het algemeen genomen kun je verwachten dat na een temperatuurdaling binnen 12 - 24 uur de bevalling begint. 
 
In dit geval zou je dan mogen verwachten dat ze rond dinsdagavond/dinsdag op woensdagnacht zou gaan beginnen en op zijn laatst woensdagochtend. Alles in het gedrag van Suus leek er ook op dat het zo zou gaan lopen tot Suus besloot om een hele nacht goed te gaan slapen :-)  Wij stonden er al helemaal klaar voor (ik fysiek bij Suus en Inge Overmeire (de fokster van Fien en Suus) daar had ik telefonisch een open lijn mee) maar helaas.. Suus heeft heerlijk geslapen en Inge en ik stonden natuurlijk stijf van de adrenaline, klaar voor actie. 
 
Nou, dan zou het woensdagochtend wel gaan gebeuren! Dus niet... Suus was zelfs rustiger dan dinsdag. Minder hijgen, minder graven, eigenlijk alles minder. Gewoon een relaxte Suus!
De dag vorderde en vorderde en geen actie... In de loop van de woensdagmiddag begonnen wij ons toch een beetje achter de oren te krabben want alles leek volgens het boekje te gaan behalve dat het niet doorzette. Voorzichtig aan begin je je toch een beetje zorgen te maken ook al gaf Suus zelf totaal niet de indruk in haar gedrag en doen en laten dat wij ons zorgen moesten maken. 
Toch even gebeld met de dierenarts, twee weten er altijd meer dan een en die gaven aan dat zo'n lange aanloop/ontsluitingsfase niet gebruikelijk is maar ze hadden het weleens eerder meegemaakt. Zolang Suus geen verontrustend gedrag vertoonde moesten wij ons niet direct zorgen maken. Mocht er donderdagochtend nog niets zijn, dan weer even bellen. 
 
Gelukkig is dat belletje niet nodig geweest want woensdag om 18.00 uur kreeg Suus heel duidelijke weeën waarop ik Inge weer heb gebeld en zij heeft mij door de eerste pup heen geloodst want dat was ook wel nodig. De eerste pup is voor een teef al lastig, die moet de geboortegang vrijmaken maar in dit geval staken er alleen  5 teentjes uit de vulva en door de opening van de vulva zag je een snuitje zonder vlies. En, de pup piepte al heel hard! Dat was toch iets waar snel actie op ondernomen moest worden! De pup mocht onder geen beding terugschieten maar hij was er alleen maar met 5 teentjes uit en je zag het kopje..
Pffff met behulp van Inge heb ik de pup in de vulva achter zijn kopje te pakken kunnen krijgen waardoor ik ervoor kon zorgen dat hij niet zou terug kunnen schieten. Want jeetje, hij leefde echt en wat piepte hij al hard! Toen er weer een perswee kwam heb ik heel voorzichtig mee geholpen en zo bij elke perswee een stukje totdat er een keihard piepende en zeer levendige pup uitkwam om 18.45 uur. Een reutje van 445 gram.
De puppen die daarna kwamen, floepten er gelukkig heel snel vanzelf uit! 
 
Tweede pup een teefje van 545 gram! de eerste perswee was er om 19.38 uur en zij was er om 19.45 uur. 
Daarna was het 1,5 uur rustig en om 21.21 uur een perswee en de 3e pup werd om 21.50 uur geboren. Een teefje van 435 gram. 
 
En toen werd het rustig, heel rustig. Suus lag lekker te genieten van haar 3 pups, heel ontspannen en ook slapen en de tijd verstreek. Omdat Suus zo rustig was besloten om het gewoon aan te want er leek nog wel wat te zitten in de baarmoeder. De perswee voor de 4e pup kwam om 01.43 uur en om 01.50 uur was ze er al. Een teefje van 500 gram. 
Daarna ging Suus weer slapen tot 03.10 uur er weer een perswee kwam en om 03.17 uur was daar een reutje. Met die worsten die al waren geboren, was dit wel een heel klein ding. Het mannetje woog bij de geboorte 305 gram maar was levendig zat. 
 
Om 04.18 leek Suus weer weeen te krijgen. Geen persweeen want de pup moest van ver uit het geboortekanaal komen. Rond 06.30 uur nog geen perswee en pup en Suus wilde erg graag naar buiten om te plassen. Suus stond buiten, deed een lange plas, liep een paar meter en nam een soort zithouding aan en daar was pup nummer 6, geboren in de frisse buitenlucht. Weer een teefje van 545 gram. 
 
Op dat moment voelde Suus ook leeg (ook al heb je geen 100% zekerheid zonder rontgenfoto o.i.d.) maar Suus was erg rustig, puppen waren druk aan het drinken en Suus viel in een diepe slaap. Na een uurtje had ik echt idee dat het bij deze 6 zou blijven dus heb toen ook een uurtje mijn ogen dicht gedaan. 
 
Sinds de 6 pups er zijn gaat het erg goed met Suus en de pups, Suus is niet uit de werpkist te slaan en neemt haar verzorgende taak heel serieus.
 
Hier alvast wat foto's!

 

Top
Von Schlitzohr hovawarts | info@vonschlitzohr.nl