keyvisualHome
Pups verwacht 2019
Voorstellen
Nieuws
De Hovawart
Onze honden
Pups
Foto's
Contact

 

 

 

Omdat niemand anders de Hovawart beter weet te omschrijven dan de fokster van Fien en Suus, heb ik, in overeenstemming met Inge Overmeire, onderstaande tekst van haar website www.vandehuppelhoeve, gekopieerd.

 

De hovawart is een relatief grote (60 á 70 cm), redelijk robuuste, langharige hond. Hij bestaat in 3 kleuren : zwartbruin, zwart en blond - deze kleuren worden door elkaar gefokt en komen dus vaak door elkaar in hetzelfde nest voor.

 
maar wat voor soort hond is de hovawart nu?

Een officiële 'droge' rasbeschrijving wil ik hier niet geven, die is op genoeg plaatsen op het net te vinden. Wel wil ik wat dieper ingaan op typische raseigenschappen, vooral dan qua karakter, want dat is het belangrijkste : dat (toekomstige) baasjes goed kunnen inschatten welk type hond een hovawart nu eigenlijk is en of hij wel of niet bij hen past.
 
Laat ik maar beginnen met te wijzen op de 'slogan' bovenaan elke pagina : die staat er niet voor niets ;-) . De hovawart behoort tot de categorie van de waak- en verdedigingshonden, dat brengt met zich mee dat ze een nogal sterke persoonlijkheid hebben - de meeste waakhonden zijn nu eenmaal geen doetjes. Hova-wart is het oudduitse woord voor hof-wachter, het is dus een ouderwetse boerenerf-waakhond. Veel mensen vinden het waakse aspect wel een leuke eigenschap, maar vaak staan ze er te weinig bij stil dat dit ook zo zijn nadelen kan hebben, afhankelijk van de
baas en de situatie - hierover vertel ik verder op deze pagina meer (onder 'en wat zijn nu hun minder leuke eigenschappen?').
 
In zijn algemeenheid genomen is een hovawart een baasgerichte, actieve, vrolijke, speelse en waakse hond, maar met een flinke dosis onafhankelijkheid en eigenzinnigheid. In hun voorouders zit een deel herder en ook een deel berghond en van allebei hebben ze wat trekjes geërfd.
 
 
een Hovawart is geen kennelhond!

Een Hovawart is geen kennelhond! Rondscharrelen in de tuin of op het erf een oogje in het zeil houden is een hele belangrijke taak voor een Hovawart en dat doen ze ook graag. Ze horen niet thuis in een kennel, ze zijn een onderdeel van het gezin en willen daar ook heel graag een onderdeel van zijn en bij betrokken worden.

 
wat zijn de leukste eigenschappen van een hovawart?

Of met andere woorden : waarom ben ik er zo gek op?

- 'wartjes' zijn voor mij de perfecte combinatie tussen de baasgerichtheid van een herder en de onafhankelijkheid van een berghond. Herders zijn hele leuke honden maar mij kunnen ze wat benauwen door het heel erg baasgerichte. 

Een hovawart is ook wel baasgericht - hij zal tijdens wandelingen heel makkelijk in je buurt blijven, hij knuffelt graag, speelt graag met zijn mensen en is redelijk gehoorzaam te maken máárrrr....hij beseft dat er nog een wereld is buiten de baas en zijn familie en kan zich af en toe ook perfect gelukkig voelen in zijn eentje : op de uitkijk liggen in de tuin, wat rondsnuffelen in zijn 'territorium', voorbijgangers in het oog houden of gewoon lekker niksdoen, daar is hij ook heel goed in.
 
- verder zijn ze wel redelijk gehoorzaam, ze trainen ook graag samen met de baas (voor de baasjes die daar interesse in hebben) maar je krijgt niks voor niks : je moet er echt wel wat energie in stoppen om ze zover te krijgen. Daar tegenover staat dat hij je dan ook heel erg het gevoel kan geven dat hij iets wat je vraagt alleen maar doet omdat jij het bent : geen knipmesgehoorzaamheid dus, maar toch wel heel graag de baas plezieren - mét een (heerlijke) dosis eigenzinnigheid.
 
Hovawarten kunnen ook goed presteren in gehoorzaamheidstraining (of eventueel zelfs IPO), maar ook daar zal je zelden de resultaten behalen die je van bv. een herder zou kunnen verwachten.
 
Wartjes vinden samen iets doen met de baas - dus ook samen iets leren - wel leuk, maar ze zijn het uitvoeren van bekende oefeningen ook snel weer beu : 10 keer hetzelfde herhalen omdat de uitvoering nog niet helemáál perfect is, is aan hun echt niet besteed.
 

 

Top
Von Schlitzohr hovawarts | info@vonschlitzohr.nl